Rozrzad TDI PD (ASZ) kiedy wymienić???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mm.max
    Classic
    • 2005
    • 12

QBA, chyba Karol taki kupil.
    Zmiescic sie zmiesci, mimo ze jest wiekszy niz ten co ja mam, tylko jest problem z wyjsciami. Trzeba by przeorbic cale boczki, tak zeby wyjscia byly na boki.
    Były Leony, Były Audi czas na Octavkę
  • Parowoz
    Classic
    • 2004
    • 28

Przy jakim przebiegu zrobić to najlepiej i co wymienić bo podobno pompy przy pierwszej wymianie nietrzeba???
    Skoda Octavia TDI

Komentarz

• hubert
      Ambiente
      • 2006
      • 119

A kto ci powiedział że się pompy nie wymienia :shock:,masz ASZ-ta a szkoda ci na pompe,a jak nie wytrzyma do następnej wymiany?co do wymiany to po 90 tyś.km.ja ci radzę wymienić,a co zrobisz to twoja sprawa.narazie
      X1 20d s-drive m-pakiet i Ducato 100 Multijet...Skode miło wspominam

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Byly ostatnio takie topiki. ASZ od VP nie rozni sie niczym szczegolnym w tym temacie. Pompa w ASO 150zl robocizna 300-400zl plus pasek i napinacze.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Parowoz
          Classic
          • 2004
          • 28

Zamieszczone przez hubert
          A kto ci powiedział że się pompy nie wymienia :shock:,masz ASZ-ta a szkoda ci na pompe,a jak nie wytrzyma do następnej wymiany?co do wymiany to po 90 tyś.km.ja ci radzę wymienić,a co zrobisz to twoja sprawa.narazie
          Tak powiedzieli w ASO jak dzwoniłem.
          Nie chodzi tu o pieniądze bo kolego o tym niepisałem
          Skoda Octavia TDI

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

ASO twierdzi, ze nie wymieniac. Problem pojawia sie jak auto wysypie sie 2 tys km od domu w srodku nocy, gdy spieszysz sie na spotkanie z kims tam. Wtedy ASO powie, ze w sumie to mozna bylo wymienic. Ich procedura zaklada kontrole wzrokowa wyciekow przy wymianie paska na 90kkm i jak nie cieknie to zakladaja, ze wytrzyma jeszcze 90kkm. Tylko problem moze byc taki, ze np za mocno napiety pasek wykonczy pompe w ciagu kilkuset km.
            Wymieniasz, dostajesz 2 lata gwarancji na element i glowa spokojna :wink:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

Re: Rozrzad TDI PD (ASZ) kiedy wymienić???

Zamieszczone przez Parowoz
              Przy jakim przebiegu zrobić to najlepiej i co wymienić bo podobno pompy przy pierwszej wymianie nietrzeba???
              Wymieniłem przy 90 tyś. , dwie rolki plus pasek.
              Jak Maicroft napisał, obejrzeli wzrokowo pompę i stwierdzili że nie trzeba wymieniać... :roll: podobno ma starczeć do 180 tyś.....to się dopiero okaże...

Komentarz

• hubert
                Ambiente
                • 2006
                • 119

Ja bym wymienił komplet,ale jak kto chce :?
                X1 20d s-drive m-pakiet i Ducato 100 Multijet...Skode miło wspominam

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Re: Rozrzad TDI PD (ASZ) kiedy wymienić???

Zamieszczone przez arci9
                  Wymieniłem przy 90 tyś. , dwie rolki plus pasek.
                  Jak Maicroft napisał, obejrzeli wzrokowo pompę i stwierdzili że nie trzeba wymieniać... :roll: podobno ma starczeć do 180 tyś.....to się dopiero okaże...
                  Dokładnie. Sam zadawałem podobne pytanie. Na początku byłem przerażony, że w Octavii już przy 90kkm trzeba wymienić pompę <szok>.
                  Grupa pisała - wymień, ASO ze spokojem wytłumaczyło co i jak. 150 zł to żaden wydatek więc chyba warto. Swoją drogą ... Fiacie 125P pompy wytrzymywały nawet i 200kkm )))
                  Każdy komu mówię, że wymieniam pompę przy takim aucie każe się popukać w czoło ;-)
                  Niech się śmieją.

BTW: ile w ASO kosztuje górna rolka, która robi pssst...pssst ?
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

W: ile w ASO kosztuje górna rolka, która robi pssst...pssst ?
                    100-120zl
                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez Purchawa
                      W: ile w ASO kosztuje górna rolka, która robi pssst...pssst ?
                      100-120zl
                      Dziękuję ;-)
                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Mi mechanik powiedzial ze jak rozrzad zmieniam i nie wymienie pompy wody to nie dadza mi gwarancji na robote :roll: Ale ile w tym prawdy jest to nie wiem. Wiem jedno ze za 150zl (regenerowana pompa) mam spokuja ze nagle np. po 30-45kkm sie nie wysra i znowy potem bede buli za robote za wymiane 300-400zl(czyli to kosztuje). Dalej sie jeszcze zastanowie to i moze znowu rozzrzad wczesniej wymienic itd. ,a tak to glowa spokojna bo koszt nie duzy 150zl i gw na 2lata.
                        Purchawa o ile dobrze pamietam tez nie wymienil ,to bedzie jakies odniesienie ile to jest prawdy z tym ze te pompy siadaja ,bo moze to zdarzylo sie tylko w kilku przypadkach i ASO rozdmuchaly sprawe ... :roll: ale ja juz sie nie martwie czy wytrzyma czy nie
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Purchawa
                          Admin
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 8007

Dokladnie, ja pompy nie wymienialem, ale rozrzad wymienilem przy 80kkm z zalozeniem, ze nastepny wymienie przy 130-140kkm ze wzgledu na pompe 11mm.
                          Jakbym mial czekac do 180kkm to tez bym wymienil pompe wody.
                          Po za tym do tego czasu w moim silniku moga zajsc znaczne zmiany tak wiec wtedy nie bylo sensu.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Samiec
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4287
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

No to czekamy na test Arci9-ego ,bo testuje jak widac teraz tez jej wytrzymalosc :wink: Czy w ASZ sa takie same pompy wody ? :roll:
                            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• ida.mac
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 141

Ja bym wymienił i juz!!!

Zamieszczone przez Parowoz
                              Zamieszczone przez hubert
                              Tak powiedzieli w ASO jak dzwoniłem.
                              Nie chodzi tu o pieniądze bo kolego o tym niepisałem
                              W moim poprzednim samochodzie Astra, przy stanie licznika 180 tys. km został wymieniony kompletny rozrz?d. Pompa została stara. Niestety nie dało się jeŸdzić.
                              Odgłosy z silnika przyprawiały mnie o zawał serca.
                              Powodem całego zamieszania była ... zuzyta pompa wodna.
                              I dokładnie tak jak jak napisał Maicroft współpraca nowego rozrz¹du i starej pomy wodnej przypominała rozmowę głodnęgo z sytym na temat jedzenia.
                              Nie wiem jak jest w octavii, ale w astrze pompa jest pod rozrz¹dem, więc dopłaciłem za now¹ pompę i jej montarz oraz drugi raz robocizna za demontaż i montaż rozrzadu.

Reasumuj¹c je?li kwestia finansów nie wchodzi w grę i nie zrujnuje Cie zakup nowej pompy polecam jej wymianę.
                              Będziesz miał (przynajmniej powiniene?) spokojniejsz¹ głowę je?li chodzi o tę sprawę.

Pozdrawiam
                              ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

ida.mac, Silniki Opla te 1.6 i 1.8 maja pompe pod rozrzadem wpieta, tak samo jak w TDi.
                                Ford w takim starym kiblu 1.6D mial pompe wody na pasku od alternatora, latwo sie wymienialo itd, tylko jak pasek polegl to konczyla sie jazda :twisted:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1053

no to ja mam pytanko :roll:
                                  troszke OT

skoro w silnikach jest pompa wody to musi przetlaczac jakas wode
                                  tylko jaka gdzie w silniku jest woda i czy ja sie uzupelnia???? ops:

sorki za takie pytanie ale nie dawalo mi spokoju od kad padla moja pompka
                                  bo tyle sie slyszy ze jak padnie pompa wody to pod autem jest mokro(u mnie bylo sucho)
                                  i jaka substancja wycieka podczas awarii pompy

Sorki z OT

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

chester121, A zbiorniczek wyrownawczy widziales plynu chlodzacego, to jest to. Czasem naszafa na mrozach zaczela krzyczec ze niby malo tego plynu.

A skad wziela sie nazwa pompa wody, a nie pompa plynu chlodzacego - chyba tylko dla zaoszczedzenia pisania i mowienia, a kiedys to w lecie wlewalo sie wode, bo auta gubily namietnie plyn :diabelski_usmiech
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1053

no i wszystko jasne dzieki Maicroft, k

Komentarz

• Purchawa
                                        Admin
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 8007

Raczej to nazwa tradycyjna, w koncu kiedys chlodziwem byla woda destylowana, lub borygo w zimie.

Pompa chlodziwa(?) (coolant pump) to chyba by bylo jakos nie po naszemu.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...